Zadzwoń lub napisz:
sklep@lamaree.pl

Gaperon z pieprzem i czosnkiem

France+Cow+Gaperon+A+l\'Ail
48,00 zł / szt.
45,71 zł (netto)
Nowości
Dostępność: Oczekiwanie na dostawę
Dostawa: już od 14,00 zł Szczegóły
Transport chłodniczy La Marée (południe Polski) 14,00 zł
Odbiór osobisty W-wa 0,00 zł
Cechy szczególne
Waga netto 0,31 kg

Opis

Gaperon to ser z Owernii, przyprawiony czosnkiem, mielonym pieprzem i ziołami. Wytwarzany jest z mleka krowiego, najlepiej surowego. Po okresie dojrzewania trwającym około trzech do ośmiu tygodni można go spożywać, najlepiej latem od około maja do października. Pierwotnie gaperon robiono z pozostałej po ubijaniu maślanki, do której dodawano świeże mleko. Słowo Gape w dialekcie Auvergne oznacza maślankę. Gaperone ma intensywnie korzenny smak z wyraźną nutą czosnku i lekko pieprzną ostrością. Wcześniej krążki serowe pozostawiano do dojrzewania w kominku, aby nadać im dymny posmak. Jego skórka składa się z zestalonej masy serowej, pokrytej białą warstwą pleśni i nadaje się do spożycia.

 

Specyfikacja

Sery
Waga netto 0,31 kg
Czas dostawy od 3 do 7 dni, zamówienie do wtorku, dostawa w piatki + kurier
Na zamówienie Uwaga, produkt dostępny jedynie w sprzedaży telefonicznej
Cena za kg 116,13
Warunki przechowywania od 4 do 8 C
Alergeny Mleko i produkty pochodne