Zadzwoń lub napisz:
sklep@lamaree.pl

Mątwy - wstępnie oczyszczone bez głowy (opakowanie ok. 3 kg)

tn_mątwa surowa
177,00 zł / kg
168,57 zł (netto)
Cena może ulec zmianie Na zamówienie Tylko transport chłodniczy
Dostępność: Na zamówienie
Kod: RY0109
Dostawa: już od 19,00 zł Szczegóły
Transport chłodniczy La Marée 19,00 zł
Odbiór osobisty W-wa 0,00 zł
Cechy szczególne
Nazwa sèche, seppia, cuttlefish
Rozmiar 0,01-0,03 kg sztuka
Minimum zamówienia 1 opak.

Opis

Głowonóg o dziesięciu ramionach, z których dwa są dłuższe od pozostałych. Wewnątrz ciała znajduje się worek czernidłowy z brunatną substancją, tak zwaną sepią, wystrzeliwaną w momencie zagrożenia. Przed przyrządzeniem należy mątwę oczyścić, usunąć białawą"kość" i wyjąć delikatnie worek z sepią. Po osuszeniu najczęściej smaży się ją z czosnkiem, dusi w warzywach lub w winie; większe sztuki można faszerować. Wymaga dość długiego czasu przyrządzania, 20 do 50 minut (mniejsze sztuki, delikatniejsze, stają się miękkie dużo szybciej). Można też na sposób azjatycki zanurzyć ją na krótko we wrzącym wywarze z ryb lub warzyw albo kilka minut smażyć w woku. Mięso mątwy jest różowawe, zwarte, chude.

Specyfikacja

Ryby, owoce morza
Nazwa sèche, seppia, cuttlefish
Rozmiar 0,01-0,03 kg sztuka
Minimum zamówienia 1 opak.
Czas dostawy ok. 2 dni, zamówienie w poniedziałki, dostawa w środy
Dostawa Transport chłodniczy lub odbiór od kierowcy (W-wa, Wrocław, Katowice, Kraków)/odbiór osobisty
Cena Uwaga, cena może ulec zmianie. Ostateczna cena podawana jest przy zamówieniu
Na zamówienie Uwaga, produkt dostępny jedynie w sprzedaży telefonicznej
Warunki przechowywania od 0 do 2 C
Alergeny Mięczaki
Termin przydatności do spożycia Podawany przy składaniu zamówienia