Zadzwoń lub napisz:
sklep@lamaree.pl

Dorsz w szynce parmeńskiej z patelni

Ten przepis to pomysł Karola Okrasy na nietuzinkowy obiad. Dorsz w towarzystwie szynki parmeńskiej (lub wędzonego boczku, jak kto woli) sprawdza się znakomicie, a gałązka rozmarynu stawia przysłowiową kropkę nad "i".
 
Składniki (na 3 osoby)
  • 3 filety z dorsza
  • 3-4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • skórka z cytryny 
  • 1 łyżka masła

Pokrojoną w paseczki szynkę wrzucić na patelnię i podsmażyć. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku w całości. Dodać masło i gałązkę rozmarynu. Posolone filety wyłożyć na patelnię, podsmażyć z obu stron i na koniec posypać skórką z cytryny.

W oryginalnym przepisie zamiast szynki parmeńskiej użyty został surowy wędzony boczek.

 

Źródło: Widzimrka za Karolem Okrasą

 

Zdjęcia