Zadzwoń lub napisz:
sklep@lamaree.pl

Krab tourteau w court bouillon

Court bouillon to bulion używany do gotowania ryb i owoców morza. Podkreśla ich smak i sprawia, że są bardziej aromatyczne...
 
 
Court bouillon
  • garnek wody
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
  • kilka gałązek świeżego tymianku 
  • parę ziarnek czarnego pieprzu
  • parę ziarnek anyżu (można też dodać goździka)
  • 2-3 listki laurowe
  • dobry chlust białego wytrawnego wina
  • pół cytryny, wyszorowanej i pokrojonej w plasterki
  • kawałek pora, pokrojonego w plasterki
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki
  • trochę soli

 
Zioła związać sznureczkiem lub włożyć do specjalnego woreczka. Dodać resztę składników, zagotować wodę. Kraba włożyć do wody i docisnąć, żeby od razu zaczął się gotować. Gotować przez 10 minut, potem wyłączyć gaz i zostawić jeszcze na 10 minut. Dostudzić w temperaturze pokojowej.

Mięso kraba znajduje się głównie w szczypcach - trzeba je rozbić (można użyć do tego dziadka do orzechów) i wyciągnąć mięso specjalnym przyrządem lub, w jego braku, małym widelczykiem i wąskim nożem. Można dodać je do sałatki lub wymieszać z majonezem i podać na kanapce.

 

 

Źródło: Widzimrka

Zdjęcia