Zadzwoń lub napisz:
sklep@lamaree.pl

Makaron z sardynkami wg. Jamiego Oliviera

To niecodzienne danie pochodzi z książki Jamiego Oliviera pt. "Włoska wyprawa Jamiego". Łączy w sobie kilka pozornie niepasujących do siebie smaków (rodzynki? do sardynek?), a jednak całość na koniec harmonijnie się łączy.
 
 
Składniki (na 4 os.)
  • oliwa
  • 1 duża bulwa kopru włoskiego
  • 2 małe cebule
  • 1 czubata łyżka utłuczonych nasion kopru włoskiego
  • ok. 1 kg sardynek w całości - tak wypatroszonych)
  • 4 łyżki orzeszków piniowych
  • 2-3 papryczki chili
  • 2 łyżki rodzynek
  • kieliszek białego wina
  • sól morska i czarny pieprze
  • 500 g makaronu bucatini, spaghetti lub linguine
  • skórka i sok z 1 cytryny
Na patelnię wlać 6 łyżek oliwy i postawić na ogniu. Wrzucić drobno posiekaną bulwę kopru (delikatne pędy zostawić), drobno posiekaną cebulę, ziarna kopru i drobno posiekaną papryczkę chili. Dusić na małym ogniu ok. 20 minut, żeby warzywa były miękkie, ale niezbyt przyrumienione - w ten sposób oddadzą najwięcej aromatu. Wrzucić połowę sardynek, orzeszki, rodzynki i dobrze wymieszać. Dusić na małym ogniu bez przykrycia jeszcze 10 minut, mieszając co jakiś czas i lekko rozgniatając sardynki, żeby uzyskać gęstą bazę.
 
Wlać wino i szklankę wody i gotować aż płyn zmniejszy objętość o połowę, następnie zmniejszyć ogień. Przyprawić do smaku, ułożyć pozostałe sardynki ciasno obok siebie skórą do góry i skropić oliwą. Przykryć patelnię i dusić na maleńkim ogniu przez 7-10 minut, czyli przez czas gotowania makaronu. Nie mieszać. Kiedy makaron będzie al dente trzeba go odcedzić i wymieszać z sosem, skrapiając sokiem z cytryny. Na talerzu posypać jeszcze startą skórką z cytryny i pędami kopru. Buonissimo!
 
 
Źródło: Widzimrka za "Włoska wyprawa Jamiego"
 
 

Zdjęcia