Zadzwoń lub napisz:
sklep@lamaree.pl

Nereczki jagnięce z warzywami i leśnymi grzybami

Gulasz z nereczek? Proszę bardzo, ale tym razem... jagnięcych! Z leśnymi grzybami i warzywami korzeniowymi - warto spróbować.

 

 Nereczki jagnięce z warzywami i leśnymi grzybami (na 4 osoby)

  • nereczki jagnięce (ok. 2-3 na osobę, dostępność na zapytanie)
  • 3 średnie marchewki
  • 1 mała pietruszka, kawałek selera
  • ziemniaków drugie tyle ile pozostałych warzyw
  • mleko
  • 2 łyżki mascarpone
  • kilkanaście maślaków i kozaków
  • 1 mała cebula
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
  • ew. kawałek kostki rosołowej eko i trochę śmietany, świeży tymianek
  • oliwa lub olej kokosowy
  • sól, pieprz
Nereczki obrać z tłuszczu, zdjąć przezroczystą błonkę i namoczyć na noc w mleku. Następnego dnia przekroić na pół i wykroić twardą część ze środka.

Warzywa zetrzeć na grubej tarce, ziemniaki osobno. Warzywa razem z połową posiekanej cebuli poddusić na wodzie. Po kilku minutach dorzucić kartofle, doprawić solą, pieprzem, ew. ekologiczną kostką rosołową. W trakcie gotowania podlewać mlekiem, żeby się nie przypaliły. Kiedy zmiękną, wyłączyć i dołożyć łyżkę mascarpone.

Na drugiej patelni poddusić na oliwie cebulę, dodać pokrojone grzyby. Dusić krótko, mieszając. Dodać posiekaną zieloną pietruszkę i doprawić ekologiczną kostką rosołową. Na koniec dodać łyżkę mascarpone i ewentualnie odrobinę śmietany, żeby zakwasić sos.

Pod koniec gotowania obydwu sosów rozgrzać na patelni oliwę i usmażyć nereczki - można z dodatkiem świeżego tymianku. Smażyć około 10 minut, przewracając co chwila na drugą stronę. Pod koniec smażenia posolić. Podawać z warzywami i grzybami.
 
Źródło: Widzimrka
 

Zdjęcia